#12220
Alkuperä
Maars
Ånholm
ValokuvaajaVerner Pettersson

Paikka

Ånholm

Henkilöt

Arnold Lennart Mattsson, Elis Edgar Mattsson, Erik Axel Mattsson, Ilmar Edmund Mattsson, John Mikael Mattsson, Matias Alfred Mattsson, Mattias Edvard Mattsson, Maria Josefina Mårtensson

Kuvaus

Edvardt syntyi Gräsdalissa lähellä Ånholmia, meni naimisiin Josefinan kanssa ja muutti Ånholmiin, pariskunta sai 6 lasta, kaikki poikia.
He elivät kalastuksesta.
Siihen aikaan 4 veljestä asui yhdessä, Edgar joka oli vanhin johti taloutta. Ilmar oli enimmäkseen mukana kalastuksessa, hän oli myös hyvä parturi jossa monet saariston asukkaat leikkasivat hiuksensa. John lähti merelle 17-vuotiaana, Erik jolla oli jonkinlainen häiriö istui usein ja nauroi itsekseen, mutta hän oli se joka laittoi ruokaa.
Kaikki paitsi Edgar soittivat harmonikkaa, kun Erik soitti musiikissa ei ollut rytmiä. Harmonikka on nyt Houtskärs kulturgilletilla.
Lennart meni naimisiin Medelbyssä, Matihas hukkui nuorena miehenä.

Sekalaista

Birger Rönnsjön valokuvarekisteristä, jossa on henkilökohtaisia muotokuvia.

Tilalla oli asuintalon lisäksi navetta, jossa oli lehmä, vasikka, lammas, hevonen ja kesällä sika ja myöhemmin myös Valmet 15 -traktori. Kaksi pienempää mökkiä, Lillstyvön ja Arönstyvön, Gambel landösä, Vedohus, Smidjån, Bred landösä ja Vranghuset joka oli täynnä kuorituneita vinoja männyn oksia jne. jota tarvittiin veneenrakentamisessa. Talo rakennettiin vanhan veneen lankuista, se oli matala ja siinä oli kaislakatto. Heillä oli myös 2 moottorivenettä kalastukseen, kalastusvene ja Flatin, vanha purjekalastusvene, joka oli erittäin leveä ja matala. Sillä he raahasivat luodoista kotiin rehua ja kuljettivat eläimiä. Venevajassa on 2 porttia ja sinne mahtuu 5 venettä.
Veljekset olivat hyvin yritteliäitä, rakensivat veneen (Linden), jolla kalastivat lohta Ahvenanmerellä. 1950-70-luvuilla alettiin kuljettaa rahtia koko saariston ympäri ja hankittiin isompi, noin 30 tonnia lastattava Regina-vene. Sillä kuljetettiin pääasiassa kurkkuja, se oli n.s. "kurkkuaikaa" ja viljaa. Lannoitteita, kalkkia ja rakennusmateriaaleja kuljetettiin saaristoon. Edgar ja Erik ovat heittäneet ulos ruumasta monia säkkejä. Silloin syntyi sanonta "Ohej då Erik".
Merimies John oli hyvä tarinankertoja. Hän loukkasi polvensa ​​niin pahasti, että se jouduttiin leikata, se tehtiin Varsovassa Puolassa, mutta laiva oli lähdössä ja Johnin oli ehdittävä mukaan päästäkseen kotiin. Kuljetuksessa sairaalasta laivaan rautapyöräisella vaunulla ja mukulakivikadulla, haava repesi auki ja alkoi vuotaa niin paljon, että koko punkka oli täynnä verta. Myöhemmin polvi turpoutui ja oli jopa Gibraltarin kokoinen, Johnin mukaan. Hän ontui loppuelämänsä. Ilmar piti puusepäntyöstä, hän työskenteli myös verhoilijana ja suutarina, koska siellä oli n.s. suutarin ompelukone ja sunnuntaisin hän leikkasi monen vanhan miehen hiukset. Ilmar oli se, joka kalasti eniten ja käytti ilmaisuja "väjdäg" ja "härrebåd".
Veljet olivat aktiivisia myös kieltoaikana.

Kommentit