#14865
Proveniens

Plats

Utö, Örebåda

Datum

--.--.1930

Beskrivning

M/Aux Drakens förlisning

Segelskeppet Draken kom lastat med trävaror från Uleåborg och var destinerat till Tyskland då det i november 1929 havererade utanför Utös södra udde Kesnäs. Skeppet grundstötte bredvid det lilla skäret Örebåda bara knappa 200 meter från Kesnäs yttersta udde. Skeppet förstördes men besättningen, förutom timmermannen som sköljdes överbord, klarade sig upp på Örebåda. 

Sin vana trogna for utöborna ut för att rädda de nödställda, men snart märkte de att stormen var dem övermäktig i deras små båtar. 

De tio då överlevande, av besättningens elva man, hade lyckats göra upp en eld för att hålla sig varma, då de märkte att utöborna inte kunde komma dem till hjälp. 
Vid denna tid saknades sjöräddningsutrustning på Utö och därför hade man kallat på hjälp från fastlandet. Väntan blev lång och kall. Vågorna slog över Örebåda, släckte brasan och drog med sig den unga kockpojken.

Två av besättningsmännen bestämde sig att försöka simma över till Kesnäs udde. Den ena mannen slogs mot klipporna och dog, medan den andra klarade sig iland bakom udden. För att meddela de kvarblivna på skäret om simmarnas öde, spikades av ilandflutet virke ett kors, för den som omkommit, och en stjärna för den som räddats.  

Först på den tredje dagen efter haveriet anlände sjöräddningsutrustningen till Utö. Stormen hade lagt sig och sjömännen kunde räddas från Örebåda. Sex man av elva överlevde haveriet trots stormen och kylan.

Ett minnesmärke, korset och stjärnan, över Drakenolyckan restes 60 år efteråt, 1989, på Kesnäs udde.

Bilden tagen i samband med minneshögtid för de omkomna.

Diverse

Ur Anni Abrahamssons, Medelby Erkas, album.

Kommentarer