#12220
Proveniens
Maars
Ånholm
FotografVerner Pettersson

Plats

Ånholm

Personer

Arnold Lennart Mattsson, Elis Edgar Mattsson, Erik Axel Mattsson, Ilmar Edmund Mattsson, John Mikael Mattsson, Matias Alfred Mattsson, Mattias Edvard Mattsson, Maria Josefina Mårtensson

Beskrivning

Edvardt var född i Gräsdal lite från Ånholm,gift med Josefina  och flyttade till Ånholm, paret fick 6 barn alla pojkar. 
Man livnärde sig på fiske. 
Då det begav sig bodde 4 bröder tillsammans, Edgar som var äldst styrde hushållet.  Ilmar  höll mest på med fiske, han var även en bra barberare där många skärgårdsbor klippte sig. John gick son 17 åring till sjöss, Erik som hade någon slags störning satt ofta och småskrattade för sig själv, men han var den som  kokade maten. 
Alla utom Edgar spelade dragspel, då Erik spelade fanns det ingen takt i musiken. Dragspelet finns nu hos Houtskärs kulturgille.
Lennart Gifte sig till Medelby, Matihas drunknade som ung.

Diverse

Ur Birger Rönnsjös fotoregister med personporträtt

På gården fanns förutom boningshuset ladugård med en ko, kalv, får, häst och på sommaren gris och på senare tid en Valmet 15 traktor. Två mindre stugor, Lillstyvön och Arönstyvön,  Gambel landösä,  Vedohus, Smidjån, Bred landösä och Vranghuset som var fyllt med barkade krokiga tallkvistar m.m. som behövdes vid båtbygge. Huset var byggt av bräder från en gammal båt, det var lågt och hade vasstak. Man hade även 2 motorbåtar för fiske, en skötbåt  samt Flatin, en gammal seglad skötbåt som var mycket bred och låg. Med den släpade man hem foder från holmarna och transporterade djur. Båthuset har 2 portar och rymmer 5 båtar.
Bröderna var mycket företagsamma, man byggde en båt (Linden) som de fiskade lax med i Ålands hav. På 1950 - 70-talen började de köra frakter runt hela skärgården och man skaffade en större båt Regina som lastade ca 30 ton. Med den fraktades främst gurkor, det var den s.k. "gurktiden" och spannmål. Till skärgården kördes konstgödsel, kalk och byggnadsmaterial. Det är många säckar som Edgar och Erik har slängt upp ur lastrummet. Det var då ordstävet "Ohej  då Erik" myntades.
Sjömannen John var en bra berättare. Han slog sitt ena knä så illa att det måste opereras, det gjordes i Warszawa i Polen men båten skulle avgå och John måste med hem. Under transporten från sjukhuset till båten på en järnjulsvagn och kullerstensgata sprack såret upp och började blöda så mycket att hela kojen blev full av blod. Senare svällde knäet upp och blev lika högt som Gibraltar enligt John. Han haltade resten av sitt liv. Ilmar tyckte om att snickra, han var även anlitad som tapetserare och skomakare för det fanns en s.k. skomakarsymaskin och på söndagarna klippte han håret på många gubbar. Ilmar var den som fiskade mest och använde sig av uttrycket "väjdäg" och" härrebåd".
Bröderna var även verksamma under förbudstiden.

Kommentarer